Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Λεύκωμα Σύμης

Δείτε τα φυλλάδια:

Είναι ένα σύνολο από 500 πλατιά σκαλιά που συνδέουν τον Γιαλό με το Χωριό. Στην διαδρομή αντιλαμβάνεται κανείς την ομορφιά του παραδοσιακού οικισμού μοναδικής αρχιτεκτονικής με τα διώροφα σπίτια, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι που να σχηματίζουν ένα «φυσικό» τείχος. Επίσης, σε αρκετα σημεία της διαδρομής ξεπροβάλλει ανάμεσα απο τα αρχοντικά σπίτια η θέα του απέραντου γαλάζιου και του γιαλού.

Το δημοτικό ρολόι, είναι το πρώτο αξιοθέατο που αντικρίζει ο επισκέπτης κατά την άφιξη του στο νησί, αφού βρίσκεται στο παλιό τουριστικό λιμάνι του νησιού, καθιστώντας το έτσι ευδιάκριτο απο οποιοδήποτε θαλάσσιο μέσο και από αρκετά σημεία του νησιού.

Το άγαλμα του μικρού ψαρά «Μιχαλάκη», απεικονίζει ένα παιδί να κρατά ένα καλάμι ψαρέματος.Πρόκειται για ένα άγαλμα του διάσημου Συμιακού γλύπτη Κώστα Βαλσάμη ο οποίος, το εμπνεύστηκε και το φιλοτέχνησε με την μορφή ενός Συμιακού αγοριού, επειδή στη Σύμη έχει πολλούς μικρούς και μεγάλους σε ηλικία ψαράδες!!!

Στην τοποθεσία Μύλοι, βρίσκεται το «Ποντικόκαστρο», που αποτελεί προϊστορικός τύμβος, καθώς και τα απομεινάρια ανεμόμυλων, που κάποτε άλεθαν σιτηρά, σήμερα ωστόσο κάποιοι χρησιμεύουν ως κατοικίες.

Τα τελευταία χρόνια τα σοκάκια της Σύμης ψηφίστηκαν ανάμεσα στα πιο όμορφα σοκάκια του κόσμου σε διεθνές τουριστικό site.
Πρόκειται, λοιπόν, για στενά πλακόστρωτα δρομάκια, είτε με σκαλοπάτια είτε χωρίς, διακοσμημένα με χρώματα και πέτρες σε πολλά σχήματα.

Τo Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο Σύμης ιδρύθηκε το 1961 και στεγάζεται σε παραδοσιακό αρχοντικό σπίτι της οικογένειας Γιαννεσκή και βρίσκεται στη συνοικία Λιενί, στο Χωριό. Αποτελείται από «ανώγαιον, κατώγαιον, μαγειρείον, στέρναν και αυλήν» με νεοκλασικά στοιχεία που προστέθηκαν το 1875. Tα εκθέματα καλύπτουν διαχρονικά την ιστορία του νησιού από την προϊστορική εποχή έως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Στο εσωτερικό του, αμφορείς και γλυπτά διαφόρων ιστορικών περιόδων ταξιδεύουν στο πέρασμα των χρόνων τον θεατή . Στις πέντε αίθουσες που διαθέτει, φιλοξενεί συλλογές που περιλαμβάνουν ευρήματα της Κλασικής, της Ελληνιστικής, της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής περιόδου, αλλά και λαογραφικά εκθέματα.

Ανάμεσα τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναπαράσταση του εσωτερικού της συμιακής κατοικίας, όπου δίνεται μία ξεκάθαρη εικόνα της καθημερινής ζωής των κατοίκων τα περασμένα χρόνια, ενώ παραδοσιακές ενδυμασίες συμπληρώνουν τη λαογραφική συλλογή του μουσείου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 22460 71114, 22460 70010


Εκκλησίες


Θρησκευτικά


Ο τόπος μας