Γαστρονομία

Γαστρονομία

Η Σύμη διαθέτει τη δική της σπεσιαλιτέ, που είναι το πασίγνωστο Συμιακό Γαριδάκι και πρόκειται για μία σπάνια ποικιλία γαρίδας, πολύ μικρού μεγέθους που ζει στη θάλασσα της περιοχής. Από γλυκά ξεχωρίζουν τα συμιακά ακούμια, που θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες. Επίσης ένα ασυνήθιστο γλύκισμα της Σύμης, είναι η μισοκοφτή, η οποία φτιάχνεται από βρασμένα φραγκόσυκα και αλεύρι.

ΣΥΜΙΑΚΟ ΓΑΡΙΔΑΚΙ 

Η Σύμη διαθέτει τη δική της σπεσιαλιτέ, που είναι το πασίγνωστο Συμιακό Γαριδάκι και πρόκειται για μία σπάνια ποικιλία γαρίδας, πολύ μικρού μεγέθους που ζει στη θάλασσα της περιοχής.

Οι ντόπιοι το σερβίρουν και το τρώνε ελάχιστα ψημένο με λίγο λάδι και λεμόνι.

ΣΥΜΙΑΚΕΣ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ(“ΤΟΥΡΤΕΣ”)

Μικρές μοσχοβολιστές οι “τούρτες” είναι τυρόπιτες με εύκολη ζύμη και απολαυστική τυρένια γέμιση.

Ένα έθιμο όπου οι γυναίκες του νησιού άνοιγαν το φύλλο σε σχήμα μισοφέγγαρου, τις έπλαθαν και τις μετέφεραν με τις πινακωτές (μεγάλο ξύλινο εξάρτημα)  στο φούρνο της γειτονιάς να ψηθούν.

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ “ΒΟΥΤΥΡΕΝΑ”

Τα έπλαθαν στρογγυλά και λεπτά και τα άφηναν για να ξεκουραστούν όλη νύχτα, αφού πρώτα τα μετέφεραν και αυτά με τις πινακωτές στον κοντινό φουρνο.

Όταν ψήνονταν, η μυρωδιά της μαστίχας σε συνδυασμό με το αγνό βούτυρο ήταν χαρακτηριστική σε κάθε γειτονιά ειδικά κατα την πασχαλινή περίοδο.

Στις μέρες μας ,μπορούμε να τα φτιάχνουμε όλο το χρόνο βέβαια!

ΑΚΟΥΜΙΑ

Από γλυκά ξεχωρίζουν τα συμιακά ακούμια, που θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες.

Φτιάχνονταν από το παρελθόν έως και σήμερα με κύριο συστατικό το ρύζι και σερβίρονται είτε με ζάχαρη άχνη και κανέλα είτε με μελι και καρύδια.

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ “ΤΖΑΧΑΡΕΝΑ”

Οι γυναίκες τα έπλαθαν μικρά και χοντρά. Στο τέλος, και αφού κρύωναν απο τον φούρνο τα πασπάλιζαν με ζάχαρη άχνη όπως τους κουραμπιέδες, για τον λόγο αυτό τα ονομάτισαν και “Τζαχαρένα”.

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ ή “ΜΙΣΟΚΟΦΤΗ”

Καλοκαίρι στη Σύμη χωρίς μισοκοφτή δε γίνεται! Η μισοκοφτή είναι μια απαλή κρέμα που μοιάζει πολύ με την μουσταλευριά αλλά γίνεται με χυμό από ώριμα κατακόκκινα φραγκόσυκα. Το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και με πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη  C  αλλά και σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και ειδικά μαγνήσιο.

Η Σύμη μας